Nutricionizam zdravlja bubrega i razumijevanje vaših vrijednosti laboratorija kroz svoje faze

Nakon što se dijagnosticira bubrežna bolest bilo koje vrste, mnogi će se suočiti s doživotnim posjetima liječnika, stručnjacima, laboratorijskim testovima, ograničenjima i promjenama u prehrani i fluidu te mogućnostima dijalize ili potrebom transplantacije bubrega ako se bolest nastavi napredovati.

Lijekovi i dijeta bit će važni da se to ne dogodi, što ga čini još važnijim za pacijenta da posveti pažnju na ono što nutricionisti kažu tijekom svake faze bubrežne bolesti. Dok će neki imati dovoljno sreće da usporavaju ili zaustave napredovanje različitih oblika bubrežne bolesti, vrlo je važno napomenuti da čak i ako činite sve što trebate učiniti, ta bolest i dalje može napredovati i postati ozbiljnija ,

Jedna od stvari s kojima ćete se morati suočiti je neprestana potreba za mnogim laboratorijskim testovima koji počinju krvnim uzorkom ili uzorkom urina. U onima koji imaju ozbiljnu bolest bubrega, luka se može postaviti tako da liječnik može imati stalni pristup bez da svaki put napravi venu. Luka se također može koristiti za davanje lijekova i može biti prikladnija, ali može biti i problematična jer treba pažnju pacijentu, pacijentovu obitelj ili, u nekim slučajevima, medicinsku sestru ili pružatelja njege.

Neki od Najbolje bodylab testova koje ćete morati imati tijekom liječenja bubrežnih bolesti uključuju:

Serumski kreatinin: aktivnost mišića u tijelu stvara kreatinin, otpadni proizvod koji se normalno uklanja djelovanjem bubrega. To je obično jedan od prvih otpadnih proizvoda koji se počinju stvarati u krvnim žilama, što označava početak problema s bubrezima.

Glomerularna brzina filtracije (GFR): ta brzina određuje koliko dobro funkcioniraju bubrezi. GFR ispod 30 označava problem i jamči potrebu za nefrolozom (specijalistom bubrega). Bilo koji GFR ispod 15 pokazuje da je problem ozbiljan i da će postojati potreba za dijalizom, a može ukazivati ​​na predstojeću potrebu transplantacije bubrega.

Urea dušik krvi (BUN): kada tijelo razgrađuje proteine, ne samo od hrane koju jedete nego od normalnog metabolizma, također nastaje dušik uree. Ovaj normalan otpadni proizvod obično se filtrira iz krvi od strane bubrega i može se podići ako bubrezi ne uspiju ili ako bolesnik jede više proteina nego što tijelo može učinkovito rukovati. BUN može pasti ako bolesnik jede premalo proteina.

Protein urina: protein je vitalni makronutrijent, koji tijelo koristi za vrlo širok raspon sustava i funkcija. Vaše tijelo također stvara neke oblike proteina iz drugih oblika koji će se koristiti iz drugih razloga. Bubrezi filtriraju proteine ​​i proteinske nusprodukte iz krvotoka kada rade ispravno; međutim, kada nisu, protein će se akumulirati u urinu. Iako postoje drugi slučajevi kada se proteina može otkriti u mokraći, uporni, detektabilni razini bjelančevina u mokraći su rani znak predstojeće bolesti bubrega ili oštećenja.

Mikroalbuminurija: kod onih koji imaju veći rizik od bolesti bubrega, uključujući one koji imaju druge bolesti poput visokog krvnog tlaka ili vrlo ozbiljne obiteljske povijesti bolesti bubrega, ovaj će se test koristiti za otkrivanje čak i vrlo male količine proteina u urinu prije količina dobiva dovoljno visoku da bude otkrivena manje osjetljivim testovima.

Omjer proteina prema kreatininu: kod nekih bolesnika liječnik će zatražiti 24-satni uzorak sakupljenog urina koji će mu pokazati koliko se proteina nalazi u mokraći svaki dan. Ovaj test može biti kompliciran jer se oslanja na pacijenta da skupi cijeli urin punih 24 sata, spremajući kontejner u hladnjak, a zatim ga donijeti u laboratorij sljedeći dan za testiranje. Umjesto toga, liječnik može odabrati korištenje proteina prema omjeru kreatinina, koji će procijeniti količinu proteina koja se izlučuje u urinu.

Serum albumin: tijelo koristi bjelančevine koje dobiva od hrane za stvaranje drugih vrsta bjelančevina, aminokiselina, hormona i enzima. Albumin je jedan od tih proteina u tijelu. Niska razina toga u krvi može biti uzrokovana ne dobivanjem odgovarajuće količine proteina u prehrani ili dovoljno kalorija. Također je važno napomenuti da tijelo ne može pohraniti proteine ​​i treba joj svakodnevno nove izvore. Čak i mala količina albumina u krvi može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući nemogućnost borbe protiv infekcija.

Normalizirani izgled proteina dušika ili nPna: ovaj test često koristi liječnik kako bi se utvrdilo jeste li jeli dovoljno proteina ili, u nekim slučajevima, previše. Testiranje se vrši prikupljanjem uzoraka urina i krvi, a vi svibanj biti zatraženo da zadržite i dnevnik hrane.

Subjektivna globalna procjena (SGA): ovo ispitivanje može biti zatraženo od nutricionista umjesto stručnjaka za bubrege i koristi se za provjeru simptoma prehrambenih problema. Testiranje se provodi postavljanjem pitanja